Sabtu, 27 Mac 2010

reccee yg penuh pengalaman

first time nie ak tulis bende camnie rase cam memijak pemikiran ak sebelum
ini yg kata xnak menulis pengalaman atau "diari" hidup dlm nie. tp ak rase terpggl
nak tulis gak sebb rase cam best pengalaman aritu.
watak2 yg terlibat dlm cerita ini ialah ak sendiri, hanz lee, ery cipoley, ejam noh, ellie si kecik dengn aten si director!!!

ak mula dr betul2 awal masa nak carik kete lg lah....
selalunya kami akan pnjm kete Taat abg komander sebilik ngan ery...
tp yg jd slack, kete dye time tue ad org da sewa...
klu kat dye murah cket...kete viva separuh hari RM40 je...
so selepas kami pegi ke AGM CASA yg dipengerusi majliskan oleh AG..
housemate merangkap classmate(bangga kawan ngan dye)
kami iaitu ak ejam ngan ery decide nak pegi jumpe IBU kete...
dia ni tukang sewa kete org pggl dye ibu...
tp naseb x menyebelahi kami kete xde...
so kami da cuak sbb esok nak gi reccee tp kete xde camne nak berhadpn ngan aten...
sungguhpun kami "lebih kurang" tp ak rase dye lg kuat dr ak...
aritu juga ak telah membuat AG merajuk kejap...sbb ak ajk dye pegi kandang...time tu lak bateri ak tggl hujung konek je...pastu dye kol ak nak angkat dye letak bile ak kol dye pun letak...ak nak ckp kitorang x jd nak pegi kandang sbb da lewat, ejam ad koko kul 8mlm tue...ble kami da smpi umah tgh lepak AG pun balik dgn muka masam...
kitorang pun tnye kau pegi mana. dye jawab ak tggu korang kat kandang..SUDAH!!!
jd hal lain lak...tp bende tue xde pape BIASA je bro...
naseb baik mlm tue ejam amek inisiatif untuk tnye ayie selalu sewa kete katne...
akhirnya ak pun dpt kete sewa...ak uruskan semua urusan ngan seorang brade nie...
kami main msg lg taw...tp serius ckp dye nie mmg baik..so maslah kami da selesai tggu esok je....

keesokannya,
kami ad kelas ayah agi smpai kul 12.30 tp selalunya "abg" kita nie x penah bg balik awal..dlm kelas tue manda tnye kat ery dpt kete ker sbb semalamnya kami ad cuba kol dye tp x answer then lepas dye balas msg kat ejam dan bg dua nombor tmpt sewa kete...tp kami x pakai nombor tue sbb ak da konfomkan dengan abg td yg umah dye kat kg melayu subang...then manda lak kata nak guna kete jap pegi anta buku yg dye pinjam pulang... so last kali decide nak biar ak ngan ery amek kete then anta dye kat tmpt yg dye nak pulangkan buku tue...
lepas makan ak ngan ery teros decide nak pi amek kete kat umah abg tue...
kami pun naik kerumah ez utk amek kunci moto dyew...tp masa tue dye tidow..
ery pun kejutkn dan seraya berkata,
ery:ez kami nak pinkam moto ang da nie...mana kunci?
ez : kunci ad kat amar
time tue amar pulak xde dye pegi kandang...sblom tue dye ajak kami tp kami xnak pegi...dye wat gaya touching lak tue...then ak kol dye....
paan: hello, amar mana kunci moto ez?
amar:*&*$%##$%^...
ak x paham apa dye cakap sbnarnya then dye letak...
then kami pun tggu dye balik....sementara tue amer kubas tgh main gitar..
kami pun nyanyi2 cket lag kepadamu kekasih...
lepas tue macam2 anggapan kami lontarkn dekat amar...cakap dye saja nak lmbt2 lah dye merajuk ngan kitaorang lah...sbb kami mmg nak cepat time tue..
tetiba tergerak nak carik kunci moto ez kat dlm bilik itu aleh2 sebnrnya kunci tue ad atas meja depan amer kubas...
ery: alaa kat sini rupanya kunci ez
amer:yg selama nie ang dok melangot rupanya tggu kunci...padahai kunci dok ad lama atas meja tue...
ery: time kasih arr sbb x beritahu...
amer:mak ang!!!
kami pun telah membuang byk masa sbbkan itu...
so kami pun bergerak ke tmpat kete tue selepas tnyekan direction nyew drpd ayie...
kami pun smpai ke SEGI sbb umah dye dekat ngan situ...so kami pun tnye pak guard taman perumahan tue dye pun bgtaw katne umah sewa kete tue...
umah dye no 16 tp ak x caye sgt guard tue takkan nak main bg salam je kat umah yg kita x kenal..then ikut msg abg tue dye suroh kol pn zaiton 0176363878(sape nak sewa kete leh kol no nie) ak pun suroh ery salin no nie kat handfon dye...lepas tue ak tnye no tue balik pastu teros kol...aleh2 cuba berkali-kali x angkat2...
jgn kata pn zaiton bunyi deringan fon pun xde...kaji nye kaji rupanya ery salah denga yg no second last tue dye terdenga 3 so jd 0176363838...smpi bila pun xkan dapat!!! kat situ pun kami da rugi masa cket... lps da dpt col dye ak pun jumpa dye isi borang terus sewa... tp Pn zaiton ngan suami dye mmg BAIK!!!
kemudian kami pun balik puncak 10 minit lepas tue bermulalah reccee kami...

destinasi pertama kami ialah UiTM induk kat shah alam...tujuan nyew nak pulangkan buku manda...bydaway dye x jd ikut sbb da lmbt ptg tue ad latihan teater...
dlm perjalanan tue ery yg bawak kete...sbb dye da bese bawak manual ak lak kurang confident...tp x tahulah nape aritu banyk kali enjin kete mati time dye bawak, mgkn nervous kowt...lepas masuk gate induk kami teros bergerak ke PTAR 1... masalah pertama susah nak dpt parkir terpakse pusing dua kali pastu enjin lh mati lak...
then kami dpt parkir tp ruang agak sempit so mengambil masa lama untk parkir dgn tetibe time tue kete lalu lalang banyak...smpi bontot kete kami tercium bumper depan kete kat blakang kami...lepas tue owner dye pun dtg...naseb baik dye x perasan... dye pun keluar so ruang da jadi luas senang arr ery parkir...
kelima-lima kami pun menuju ke PTAR 1 dgn berpakaian roundneck dan berselipar...
smpai depan pintu ery nak "campak" buku manda tue dlm tmpt bookdrop dan kebetulan kami was-was pastu lg satu buku nak renew tarikh pinjam....so ak pun ckp kat dorang apa kata kita masuk tnye dloo...masa kami masuk kami disambut dgn...
"ADEK, dalam sini xleh pakai roundneck", kata brade kaunter tue. ejam pun ckp kami nak renew pinjam buku je... naseb baik dye bagi tp kami xleh naik atas...
ejam pun dengan konfidennya klwa kan kad manda pastu scan...
ak agak hairan tgk kad tue...
paan: wei jam nape ak xde kad camnie eik? mana manda dpt...
ejam: manalah ak taw..
selepas seketika ak cam tersedar dari pukau nie tuk bersuara,
paan: wei nie bkn kad untuk PTAR, nie kad library shah alam...
kami pun terasa agak bodo time tue...kami pun klwa
lepas citer kat ellie ngan aten bru elli nak cakap dye pun pelik sbb dye rase manda selalu pegi library shah alam bkn induk...(time kasih lah ellie sbb bgtaw lmbt)

destinasi seterusnya: kubur
kami pun tuju ke shah alam memorial park...ery drive lg sbb dye tahu jalan...sblom nie dye penah bawak ayah agi time Anuar Arai nak dikebumikan...kat situ kami cuma jalan2 tgk kubur pastu ejam amek gamba...nak tnye penjaga kubur tue xde org...
adalah dlm setengah jam kami kat situ...tetibe lak ari pun ujan...
so kami pun bergerak ke tmpt lain...

destinasi: taman tasik shah alam
masa da smpi kat situ ujan lak makin lebat...kami decide nak tggu ujan benti baru nak klwa kete...pastu boleh bantai tetido lak masing2...lepas hujan reda cket kami pun klwa dpt kelonggaran dr aten utk pegi minum ngan solat asar kejap... lepas tue kami pun meronda kat tasik shah alam...kat situ lah kami kene jawab borang servey dr akak2 uitm induk kat situ jugak kami bdk laki kene pelepasan taik burung gagak dr atas pokok...ejam plg terok kene...pastu tetibe tnye brade yg jaga tasik tue kira guard gak arr...yg xleh blah kami tnye soalan di luar bidang kuasa dye..
contohnya: abang, kat sini mana nak sewa umah utk wat short film, abg tue pon jawab itu kene carik sendirilah abg x leh nak tlg...pastu kitorang tnye kat mana nak carik kubo kat abg tue dan juga kat ad sepasang couple kat situ...lepas tue kami decide nak try kubo kat puncak alam...kami pun bergerak...

destinasi: kubo puncak alam
dalam perjalanan tue kami telah berbincang sesuatu. kami rase kami nak skip kubo memandangkn waktu tue maghrib x elok nak pegi kubo...kami pun tuka haluan... kami decide nak pegi satu umah tinggal nie kat ngan umah amar...ejam citer umah tue agak seram sbb dye penah pegi...umah tue ad sejarah tp perlu kot nak cite pesal tue...tp ejam xtahu jalan so kami decide pegi umah amar tnye kat abg dye

destinasi: umah amar
sampai je umah amar kami jumpe abg dye...tgkkan abg dye cam leh bygkan itulah amar dua tiga tahun akan datang...kami pun berborak nyew borak ngan abg amar pastu dye pun tunjuk jalan kat kami nak pegi umah tue...lepas tue kami pun terus bergerak ke situ...

destinasi: umah tinggal
dr umah amar ke umah usang tue mengambil masa dlm 10 minit gak...akhirnya kami pun smpai ke tmpt tue...kawasan tue mmg kawasan umah tggl....byk umah yg ditinggalkan...
masa nak menuju ke umah tue mmg gelap sangat...lepas tue ad satu mini roundabout kat situ...semasa ak tgh drive ejam pun tunjuk umah tue kat kitorang dan kerana perasaan terkejut dan takut sedikit ak boleh ter U-turn kat roundabout ajak dorang balik...
tp bkn ak sorang je takut yang lain pun takut gak...tp dorang still nak tgk gak so ak terpakse arr drive menyelusuri jalan gelap tue... lepas lintasi umah tue kami pun susur jln tue sbb ejam kata leh tembus kat jln klwa...
tiba-tiba dlm ketakutan kami tue kami dikejutkan apabila tiba ad bende melintas depan kami...sume agak terkejut larr...bdk pompuan da menjerit then bdk laki pun terkejut tp wat2 cool...terutamanya ak lah yg plg cool(haha cover line je kowt padahal time tue tgn pun da terangkat dr stering)sbnrnya bende tue burung...kitorang nak lalu tue yg dye terbang dpn kami...tp cara dye terbang tue mengejutkan dgn mata dye yg bersinar...dek kerana ikut kata ejam aku pun terus je susur jln gelap tue...jln tue makin gelap makin gelap...aleh2 tue sebenarnya jln mati...lg lah menimbulkan rasa takut kami...ak pon dgn kepakaran yg x bape pakar bawak manual nie pun wat wat u-turn disebabkan faktor jln yg berbukit menyenangkn untuk mati enjin...
mmg bende tue berlaku pon...masa time u turn tue enjin lak mati dgn takutnye lagi panik lg dgn tekanan dr penumpang lagi... at last kami pun dapat klwa dr tmpat tue...mula2 aten nak guna umah tue utk short film tp ak rase ramai yg kurang bersetuju...tp x tahulah....kami pun balik ke puncak lepas tue sampai sana dlm kul 8.30malam...pastu pekena kuey tiow goreng...perh!!! sedap!!!

2 ulasan:

  1. sangat detail cerita kau, Paan. Thumbs up XD

    BalasPadam
  2. time kasih aimi kerana mnjd pembaca yg rajin
    hahahaha

    BalasPadam