Selasa, 27 Disember 2011

Mimpi

Serius cakap entry ini bukan untuk menunjukkan sikap rasis dalam diri aku cuma mahu berkongsi sahaja. Lagipun aku bukan panglima perang yang boleh suka suka tampar ludah muka orang. Aku citizen Malaysia yang dilahirkan dalam acuan yang cukup teratur dan beradab. HEHE

Pagi Ahad lepas, selepas aku menyambung semula lena yang tergendala seketika, aku telah didatangi mimpi. Tapi ini bukan mimpi idaman setiap lelaki. Cuma mimpi ulangan yang pernah datang pada aku dahulu. Aku tak tahu kenapa perlu mimpi ini diulangtayangkan sebanyak dua kali. Lagi sekali aku tekankan ini bukan entry rasis cuma mimpi yang berkait pula dengan isu rasis. Jangan tangkap dan letakkan saya dalam akta yang lebih teruk berbanding ISA. Kekadang perlu lebih faham makna sesebuah perkataan dengan betul sebagai contoh perkataan mansuh.

Lena aku diganggu pada hari itu oleh kekacauan bunyi sebuah jentera penyembur ubat nyamuk. Geram betul bila memikirkan jawapan bagi soalan kenapa perlu jentera itu bekerja pada waktu-waktu pagi begini. Jam baru segan segan ke pukul 7.20 pagi. Lebih mendebarkan jentera itu disertai dengan bunyi siren darurat macam dalam filem filem perang. Cibai! Mungkin mahu menghantar mesej perang kepada Persekutuan Nyamuk-Nyamuk Kampung Baru. Setelah tempoh darurat berakhir aku pun kembali melepaskan roh berjalan jalan.

dalam perjalanan tidur tu aku telah bermimpi sesuatu yang sangat menakutkan. Dalam mimpi tu, Malaysia telah diisytiharkan darurat. Hal ini kerana negara India telah menyerarang Malaysia dan dibantu oleh kaum-kaum india disini. Sepanjang peristiwa itu kami dipaksa berpindah ke satu tempat persembunyian. Oleh kerana sayang untuk meninggalkan rumah kami secara sembunyi sembunyi tinggal juga di rumah masing masing. Semasa sedang bersembunyi rumah kami dihujani tembakan peluru di sekeliling rumah. Cemas. Gementar. Takut. Marah. Semuanya bercampur baur. Tiba-tiba ada bunyi bayi ketawa. mungkin bayi tu tak faham dengan situasi ini. Dia ingat kita tengah seronok-seronok. Bunyi ketawa tak henti henti diselang seli dengan gegaran di telinga aku. Putus. Aku sedar aku masih terbaring atas tilam yang aku rebahkan badan pagi tadi. Kemudian panggilan masuk dengan tertulis nama Mother. Suara bayi ketawa tadi adalah nada dering telefon bimbit aku.

*rilek dulu cerita tak habis. Ambil nafas panjang-panjang. Jom sambung

Malam tu aku balik pukul 12 malam selepas bermain empat frame snooker di pusat snuker steven Danau Kota. Telinga aku tertangkap gabungan suara yang sayup-sayup terdengar. Semakin lama semakin kuat. Aku hanya membiarkan sahaja. Kemudian aku keluar sekejap untuk melepaskan rindu pada sebatang wisnston merah. Disitu terdapat juga adik serta dua abang sedara aku. Kemudian kami seperti tertanya tanya apa bunyi bising bising kat belakang rumah? Mulalah abang sedara aku ni ceritakan semasa dia lalu di depan kuil di hospital kuarters dia tengok kat situ ramai dengan penganut hindhu. Siap dibinanya patung-patung. Boleh jadi bunyi bising tu datang dari sana. Dorang tengah wel wel agaknya. Memang kuat betul suara mereka sampai ke rumah boleh dengar. Malam tu juga angin bertiup lebih kencang dari biasa. Terus aku teringat mimpi yang aku dapat pagi tadi. Sambil memori sejarah 13Mei turut sama menumpang persoalan minda aku sekarang. Dahulu sebelum mulanya peristiwa berdarah tersebut ada suatu upacara keagamaan oleh kaum cina bagi mengaburi penglihatan pihak mata-mata. Katanya mahu berarak sekitar KL untuk menyempurnakan mayat seseorang tapi rupa-rupanya disimpannya senjata dalam lori tersebut. Adakah sejarah lama tu akan berulang? Level ketakutan aku semakin meninggi. Terus aku mesej kawan yang tinggal di hospital kuarters tersebut. Dia kata takyah risau, orang india tengah buat upacara sembahyang derang. Tapi kenapa pukul 1 pagi eh? Kuat pula tu. Dah tu ada pulak mercun tengah-tengah malam. Apapun Alhamdulillah tak ada perkara yang bukan bukan berlaku. Kita sebagai rakyat Malaysia haruslah menghormati setiap agama lain selagi tidak menganggu agama Islam kita.

*serius ini bukan entry rasis

Tiada ulasan:

Catat Ulasan